
tieteellinen koe teinivuosien malliin...
Jokusen kerran tuli nuorempana kaverin kanssa tehtyä kiljua joo, sen takia ei varmaan tahdo maittaa enää mikään alkoholipitoinen. Kannattaa maistella sitä kiljua keskenkäyneenäkin että varmasti on maku kohdallaan. Ysin keväällä pistettiin kiljut käymään pikkuisen liian lähellä vappua ja eihän se valmiiksi ehtinyt mutta sitä juotiin kumminkin silloin vappuna, hyvin nousi päähän mutta pakki meinasi mennä sekasin kun piti vähän väliä käydä ruikulla. Useamman kerran oltiin pienessä laitamyötäisessä koulussa, jos oli rahaa niin haettiin kaljaa ja jossei ollut tehtiin kiljua. Muistathan oikeat pakkaukset valmiille kiljulle eli puolentoistalitran mehukatti pöntöt (mieluusti oranssina tai vihreänä). Onneksi suku jatkaa nuorena ryyppämisen jaloa harrastusta, viinat vaan ovat vissiin parantuneet. Poliisit olivat ottaneet talteen serkkuni 15-vuotiaan pojan kun se oli ajellut 2,8 promillen laitamyötäisessä viritetyllä pv:llä pirtupullo tarakalla.
- larssi21074
- Viestit: 1941
- Liittynyt: 14.10.2004 10:22
- Paikkakunta: Mikkeli
Huhhuh mitä juttua, tekee mieli kiljua!! Kun ajatteleekin kiljua niin tulee huono olo.. On sitä joskus juotu mut tänäpäivänä kalja ja viina on jo niin halpaa että kilju tulee kalliimmaks..
(esimerkissä käytämme vanhaa perinteistä reseptiä jolla saadaan parasta kiljua)
Valmistamme ainetta 9 litraa joka on perinteisen muovisangon vetoisuus. Käymisastiaa, kantta eikä vesilukkoa lasketa lasketa kustannuksiin.
Laskekaa itse:
1 pullo mehukattia, mielellään päärynä n. 2.5e
2,5 kg sokeria n. 3e
hiivaa n.0.5e
Kiljulitran hinnaksi tulee siis 75 senttiä. Tämähän ei ole koko hinta koska sakot nostavat hintaa vielä tuntuvasti. Lisäksi poliisin poiskaatamat kiljut menetetään. todellinen hinta lienee useampi kymppi juotua litraa kohden.
Näinollen sanon, juokaa vodkaa, se on hyvää.
(esimerkissä käytämme vanhaa perinteistä reseptiä jolla saadaan parasta kiljua)
Valmistamme ainetta 9 litraa joka on perinteisen muovisangon vetoisuus. Käymisastiaa, kantta eikä vesilukkoa lasketa lasketa kustannuksiin.
Laskekaa itse:
1 pullo mehukattia, mielellään päärynä n. 2.5e
2,5 kg sokeria n. 3e
hiivaa n.0.5e
Kiljulitran hinnaksi tulee siis 75 senttiä. Tämähän ei ole koko hinta koska sakot nostavat hintaa vielä tuntuvasti. Lisäksi poliisin poiskaatamat kiljut menetetään. todellinen hinta lienee useampi kymppi juotua litraa kohden.
Näinollen sanon, juokaa vodkaa, se on hyvää.
Kalusto kuvien muodossa löytyy täältä:
http://ladakerho.fi/ladagalleria/index.php?cat=10129
http://ladakerho.fi/ladagalleria/index.php?cat=10129
Ei juodulle kiljulle voi määrittää hintaa siinä mielessä, että se nautinto on rahassa mittaamaton. Itse aineelle tottakai voi määrittää hinnan. Se on kokemus joka jokaisen tulee kerran kokea. Järkevästi ajateltuna kannaattaa juoda tosiaankin vodkaa näillä nykyhinnoilla. Tulee halvaksi ja on aika vaivatonta hankkia sitä Alkosta tai ulkomaanmatkalta. Silloin kun minä olin "kiljuiässä" joskus 80-luvun loppupuolella viina ja kalja olivat aika kallista varsinkin kun oli aina PA. Ja toisaalta ei monestikaan saanut ketään hakemaan sitä. (Itte kun nääs oli alaikäinen). Ja jos joku haki niin piti maksaa "hakuja" niin kohtuuttoman älyttömät summat että voi kamala. Eräskin rosvo otti kymppikassillisesta kaljaa puolet itselleen ja se on aika raskas hinta. Kylä otti päähän.
Tämän takia sitä aina sitten leivottiin kiljua. Sokeria ja hiivaa sai kaupasta ja vettä tuli hanasta. 


Doniv Povenza
Hitsi, vanhana kiljumiehenä pitänee itsekin laittaa lusikka tähän käymisastiaan ja kertoa omista kiljunteoista. Appelsiinikiljua ollaan tehty kerran kokeilumielessä, mutta oikeista appelsiineista! Torilta kun appelsiineja ostaa ison säkillisen niin hinta tippuu merkittävästi ja on siten paljon halvempaa kuin mikään kaupan alennusappelsiinimehu.
Sitten pitää laskea että paljonko niissä appelsiineissa on sokeria ja sen jälkeen laskea tarvittava määrä tavallista sokeria mitä siihen kiljuun laitetaan. Hiivaksi suosittelen viinikaupasta ostettua profihiivaa pullohiivan sijaan.
Resepti meni kutakuinkin niin että pestiin appelsiinit ekaksi kunnolla tiskiaineella ja harjalla ja huuhdeltiin erittäin hyvin (kas kun appelsiinien pintamyrkyt JA tiskiaine tappasivat muuten hiivan, kiljunjuojasta puhumattakaan) ja sen jälkeen yksinkertaisesti lohkottiin neljään osaa. Loppu olikin sitten vettä ja sokeria ja hiivaa (joka pitää muuten aktivoida etukäteen lämpimässä vedessä).
Maku oli kohtuullisen hyvää, joskin hiivaa oli vaikea saada laskeutumaan pohjalle. Vedettiin sillä kamalla useammat railakkaat kännit vaikka krapulat olikin yleensä kaupastaostettuaja tuotteita rankemmat. Maku oli loistava -muistaakseni.
Toinen vielä halvempi bravuuri on riisikilju joka tehdään EU ruoka-avustuspakkauksen mukana tulevasta riisistä. En nyt kyllä muista keitettiinkö me se riisi vai ei.... tod näk ei keitetty. Siitä tulee ihan siedettävää joskin sekin vaatii hiukan sokeria jos siitä haluaa vahvaa, mutta ei kai ole pakollista.
Vuosia myöhemmin tuli nuoruusajat mieleen Tokiossa kun maistoin sikakallista hienoa sakea ravintolassa, on meinaa tasan tarkkaan samaa tavaraa.
Sitten pitää laskea että paljonko niissä appelsiineissa on sokeria ja sen jälkeen laskea tarvittava määrä tavallista sokeria mitä siihen kiljuun laitetaan. Hiivaksi suosittelen viinikaupasta ostettua profihiivaa pullohiivan sijaan.
Resepti meni kutakuinkin niin että pestiin appelsiinit ekaksi kunnolla tiskiaineella ja harjalla ja huuhdeltiin erittäin hyvin (kas kun appelsiinien pintamyrkyt JA tiskiaine tappasivat muuten hiivan, kiljunjuojasta puhumattakaan) ja sen jälkeen yksinkertaisesti lohkottiin neljään osaa. Loppu olikin sitten vettä ja sokeria ja hiivaa (joka pitää muuten aktivoida etukäteen lämpimässä vedessä).
Maku oli kohtuullisen hyvää, joskin hiivaa oli vaikea saada laskeutumaan pohjalle. Vedettiin sillä kamalla useammat railakkaat kännit vaikka krapulat olikin yleensä kaupastaostettuaja tuotteita rankemmat. Maku oli loistava -muistaakseni.
Toinen vielä halvempi bravuuri on riisikilju joka tehdään EU ruoka-avustuspakkauksen mukana tulevasta riisistä. En nyt kyllä muista keitettiinkö me se riisi vai ei.... tod näk ei keitetty. Siitä tulee ihan siedettävää joskin sekin vaatii hiukan sokeria jos siitä haluaa vahvaa, mutta ei kai ole pakollista.
Vuosia myöhemmin tuli nuoruusajat mieleen Tokiossa kun maistoin sikakallista hienoa sakea ravintolassa, on meinaa tasan tarkkaan samaa tavaraa.
Harry is a pothead and the sorceror is stoned!
Joskus 90-luvulla, kun aplarikilju oli olemassa, niin se piti tehä nimenomaan sellasesta kylmässä säilytettävästä (käytännössä Valion) mehusta. Perustelu oli, että säilöntäaineet (muut kuin askorbiinihappo eli C-vitamiini) pilaa käymisprosessin. Kukaan ei kyseenalaistanut ohjetta. Kyllä kilju on parhaimmillaan tosi hyvää, eikä siitä edes perse räjähdä.liero kirjoitti:viddu! lapinpolttajien siwassa myyty tarjous mehu on sisältänyt jotain laitonta säilöntäainetta![]()
poika homehtui ennen ilahduttavaa pulputusta prkl....
seuraava testi suoritetaan nousevalla viikolla kuluja säästämättä valion appelsiini mehusta ,sillä se ainakin ennen toimi....
palaan asiaan kun kerrottavaa "type b" kiljusta
kiljun teko ei näy olevan kun fillarilla ajo, ei se näköjään pysy hyppysissä ikävuosien kasvaessa
Yks tuttu teki kyllä halpisomenamehusta ihan vertailukelposta siideriä viinihiivalla. Oli tosi kuivaa.
Kiljun tekoon liityvän kiinnijäämisen pelon saa simuloitua keittämällä pontikkaa (tai appelsiinikiljusta Grappaa)! Siinä kyllä joka jampasta kuoriutuu kemisti.
Onks se taas woihan wanha wihtahousu kumivene?
Kun käyttelin kiljua ämpärissä, niin silloinen naapurirapun pidemmälle edistynyt ns. kotiteollisuusammattilainen kertoi että käymisprosessi paranee jos siihen pyttyyn saa sopivasti painetta ja pysyy kuulemma lämpötilakin oikeana. Hän lainasi sellaisen lasisen käppyräputken jossa oli käyrässä osassa vettä tulppana. Kaasut sitten pulpahtelivat vesipatsaan läpi taivaalle, mikäli sen käppyräputken (=vesilukko) liitos käymisastian virkaa toimittaneen kanisterin korkkiin ei mennyt tukkoon. Ja menihän se.'aatee' kirjoitti:vesilukko