Lämpöpatteri ja avautuminen

Politiikkaa, maailmanparannusta ja muuta hölynpölyä, joka ei suoraan liity Ladoihin ja autoiluun.
Avatar
veli alexei
Moderaattori
Viestit: 3286
Liittynyt: 19.11.2003 13:18
Paikkakunta: Sastamala

Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja veli alexei »

Mikähän noissa sähköllä toimivissa sähköpattereissa hajoaa, kun lopettaa lämpiämästä?

Ei ole kovin hyvää tekoa nuo sähköpatterit, kun ei kovin montaa vuotta kestä olipa sitte sen mallinen, mikä tulee seinälle roikkumaan tai sitten sellainen omilla jaloilla/pyörillä seisova. Mieleen tulee tämän viimeisimmän lisäksi kaksi, jotka kesti muutaman vuoden ja toinen lakkasi lämpiämästä ja toinen sitten jäi siihen tilaan, että hohkasi aivan tulikuumana koko ajan.

Paljon puhutaan, että miten ihmiset kuluttaa kaikkea liikaa ja miten ostetaan kaikkea turhaa kertakäyttötavaraa ts. syyllistetään tästä ihmisiä. Itse kyllä kääntäisin katseen myös sinne tavaroiden valmistajien suuntaan eli miksi ei vaadita valmistajia tekemään parempaa, että ei koko maailma huku siihen romuun, kun mikään tuote ei kestä. Nimittäin vaikka sanotaan, että muisti tekee tepposet (eli aika kultaa muistot), kun joku väittää ennen olleen asioiden paremmin, niin väittäisin kuitenkin, että monen tavaran kohdalla jotkut asiat olivat ennen paremmin.

Ainakin tuntuu, että monet entiset esim. kodinkoneet ja muut sähköllä toimivat laitteet kestivät pidempään. Tästä esimerkkiä em. sähköpatterit. Kyllä niiden ikä mitattiin lapsuudessani pikemmin kymmenissä vuosissa, kun itselläni tässä on tosiaan muutaman vuoden välein mennyt patteri rikki. Sama juttu mm. pyykkikoneiden ja keittiön koneiden kanssa. Muistan nimittäin eräänkin pyykkikoneen, joka pesi lapsiperheen pyykkiä useita vuosikymmeniä ja sitä pyykkiä sitten lapsiperheessä tuli lasten ja aikuisten vaatteiden lisäksi, kun ei ollut mm. kertakäyttövaippoja vaan harsovaipat jne pestävänä. Itsellä puolestaan on mennyt useampia pyykkikoneita ja niiden ikä on mitattu muutamassa vuodessa + pyykkimäärät ovat huomattavasti em. tapausta pienemmät. Eräskin pyykkikone ennen lopullista kuolemantuomiotaan oli takuukorjauksessa, mutta ei se sen jälkeen kovin pitkään toiminut. Elektroniikka näistä koneista petti. Sama juttu mm. tiskikoneen ja mikroaaltouunin kanssa. Edellä mainitussa taloudessa kesti pyykkoneen lisäksi tiskone ja mikroaaltouuni kymmeniä vuosia. Toki tiskikoneen kanssa oli omat niksinsä pestessä ts. pesuaineluukku hajosi jossain kohti, mutta ei se vallan pimentynyt. Itsellä tiskikonekkin sanoi työsopimuksen irti, vaikka ei ollut läheskään noin vanha ja kovalla käytöllä. Mikroaaltouunikin kesti ja kesti em. taloudessa uskomattomat yli 30 vuotta. Se valo sieltä uunista pimeni jossain kohti, mutta käytöstä se poistui, koska ruotui puhki katosta. Nimittäin oli ollut virhe laittaa se vesihöyrystä märkä kupu kymmeniä vuosia sinne mikroaaltouunin päälle. Itsellä mikroaaltouuni taisi kestää n. 4 vuotta pimentymistään. Nyt vielä toimivakin pitää kummia ääniä ja on kovasti jo ruosteessa uunin sisältä. Ruostesuojaus on huono? Listaa voisi jatkaa mm. sähkövatkaimilla, sähkötyökaluilla, puhelimilla jne jne.

Olen myös siinä uskossa, että ennen hinta takasi jotain ts. pienemmällä rahalla sai sen vaatimattomamman version, jossa sitten ehkä se elinkaari oli lyhyempi ja isommalla rahalla päinvastoin, mutta kun tänä päivänä ei se hinta takaa mitään. Itselläkin nuo em. rikkoontuneet kodinkoneet eivät ole olleet niitä kaikista halvimpia, mutta melko nopsaan on se loppu tullut. Sitten tähän päälle se, että ennen koneiden korjaus kannatti ts. osat olivat halpoja ja korjaus helpompaa esim. remminvaihto. Nyt kun se kone pimenee, niin usein se on joku elektroniikka ja niiden osat ovatkin sitten poskettoman kalliita ja tutkinta/korjaustyö huomattavasti haastavampaa.
Teoria on sitä, että kaikki tiedetään, mutta mikään ei toimi.
Käytäntö on sitä, että kaikki toimii, mutta kukaan ei tiedä miksi.
Meillä teoria ja käytäntö ovat sekoittuneet siten,
että mikään ei toimi ja kukaan ei tiedä miksi.
Avatar
pressa
Viestit: 10174
Liittynyt: 25.9.2003 13:23
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja pressa »

Sähkö patteri kun lakkaa lämpiämästä (siis nämä läpivirtaus mallit) niin vastuslanka palaa poikki. Joskus olen sellaisen korjannut niin että olen sen langan purkanut pois sieltä posliinihelmine sisältä ja ihan "surri" jatkon tehnyt ja sitten uudelleen kasannut. On kestänyt vuosia. Jos taas hehkuu kokoajan "punaisena" niin termostaatti on rikki. Sekin voi olla mekaaninen jonka kärjet ovat hitsanneet kipinällä kiinni. Tälläisenkin olen korjannut kärjet hiomalla ja kipinä spreitä laittanut (sitä mitä käytetään hitsaus suuttimeen), kesti parisen vuotta. Useita erilaisia elokroniikka laitteita olen korjaillut ja useimmiten syynä on alaarvoiset kondensaattorit jotka on vielä väärin mitoitettu. Juuri vaihdoin erään lakimiehen (niin, näillä ei ole varaa ostaa uutta) huippuimurin moottorin käynnistyskondensaattorin. Alkuperäinen oli jotain 6uF mutta laitoin sinne 8 mikroisen tilalle koska silloin lähtee varmemmin ja on varaa hiipua enemmän. Samoin oli kaverin kompressorista käynnistyskonkka pimeänä, sekin vain surisi ja jossain huollossa oli todettu että mekaaninen vika sylintereissä eikä kannata korjata (kun laskutus tunti jotain 80e).
Lattarauta
Viestit: 3624
Liittynyt: 3.7.2010 22:09

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja Lattarauta »

Jostain jäänyt mieleen, että kondensaattoreissa on eroa. Japanilaiset kuulemma hyviä :?:
Luottamus hyvä, kontrolli parempi.

Neuvostoliitossa ei ollut tätäkään ongelmaa.
Uitukki
Lada kerhon jäsen
Viestit: 1371
Liittynyt: 6.1.2010 15:22
Paikkakunta: Ий

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja Uitukki »

Isälläni Strömbergin patterit kultaiselta -80-luvulta. 14 patteria joista vasta kaksi on tainnut sanoa sopimuksen kokonaan irti. Toki muutama on sen oloinen että termostaatti ei taida olla enää kovin tarkka säädöiltään.
Mönkijän korvike Saab 900i -86
Käyttis Saab 900 S -97
Avatar
pressa
Viestit: 10174
Liittynyt: 25.9.2003 13:23
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja pressa »

Lämpö asiaa kaverin keskuslämmityskattilasta (öljy/puu/sähkö). Kaverin omakotitalo on rakennettu joskus 1975 ja alkuperäinen öljykattila oli käytössä vuoteen 2015 ja öljypoltin oli kerran uusittu joskus ennen vuosituhanne vaihdetta. Sitten vuonna 2015 energian säästösyistä uusittiin koko kattila ja poltin sekä lämminvesivaraaja, eli koko lämmitysjärjestelmä mitä pannuhuoneessa on. Talon putkitus ja patterit vielä kelpasi energian säästösuunnitelmaan. Kaveri jatkoi samalla lailla öljyllä / roska puilla lämmittämistä kunnes jouluna tuli sähköyhtiön "joululahja", sähkölasku joka oli yli nelinkertainen normaaliin. Kävin paikalla katsomassa ja totesin että kattila lämmittää sähköllä eikä poltin (ikää neljä vuotta) käynnistynyt. No arkena sitten oli poltin huolto käynyt ja todennut että kattilasta oli yksi lämpötunnistin hajonnut että siksi ei poltin käynitynyt, käytti vain sähköä. Nyt kesällä kaverille tuli iso vesilasku, taas mentiin pannuhuoneeseen ja todettiin että vesimittari pyörii kokoajan ja lattiakaivossa lirisee!! Nyt oli yksi paineventtiili rikkoutunut (ikää viisi vuotta) ja alkanut päästää vettä läpi suoraan kaivoon.
ihme ettei siitä 1975 vuoden lämmitysjärjestelmästä hajoillut näitä osia?!?. Tästä taas opimme että, energian säästön nimissä tuli vanha lujaa laatua oleva järjestelmä vaihdettua uuteen huonompaan. Tämän ei ole tarkoituskaan kestää elinikää vaan juuri sen kahden vuoden takuuajan yli. Vanhaa ei saa takaisin ja uudet ovat paskaa...
Avatar
jta
Viestit: 4362
Liittynyt: 11.1.2004 22:08
Paikkakunta: Kempele
Viesti:

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja jta »

Vähän samanlaisia kokemuksia kun uusittiin tuo lämmityskattila. Suntti on mennyt rikki siten että säätö pyörii vain tyhjää mutta onneksi jäi kuitenkin sellaiseen asentoon että lämpöä tulee. Eipä ole ollut kiirettä tuota vaihtaa. Myöskin 10bar varoventtiili on jouduttu uusimaan tuosta samaisesta syystä kun alkoi vuotamaan läpi. Kumitiiviste oli hapertunut täysin. Tuo oumanni (lämmityksen säätö ulkolämpötilan mukaan) ei tuossa ole ikinä toiminut kunnolla niin on laitettu suosiolla manuaaliasetuksille ja säädetään suoraan patteritermostaatteja. Voisi melkeinpä poistaa kokonaan ja laittaa normaalin nupin sunttiin kun saisi aikaseksi senkin vaihtaa.

Meinasi käydä myöskin samanlainen ylläri sähkölaskun kanssa kun ei huomattu ennenkuin saunapäivän yhteydessä että poltin oli sammunut ja lämmitys tapahtuikin sähkövastuksilla.

Vaan sanotaan sen verran positiivistakin että kun vaihdettiin se -76 asennettu kattila uuteen tuossa kymmenisen vuotta sitten niin öljyn kulutus tippui melkein 800 litraa vuodessa vaikka poltinta (poltin vaihdettu 2002) ei vaihdettu tuossa yhteydessä. Tuossa muutamia vuosia sitten vaihdettiin sitten vielä patterit uusiin niin öljyn kulutus putosi vielä sen noin 200 litraa vuodessa. Nykyisellään menee sen 1000-1200 litraa vuodessa enää kun on ilppi kaverina.
Auto saa olla mikä tahansa, kunhan se vain on takapotku lada
Kuva
http://oulunseudunladailijat.dy.fi:8080/index.html http://latushka83.dy.fi:8080/latushka/tervetuloa.html

2107 -94, 1200L -88
Avatar
KSE 1995
Viestit: 933
Liittynyt: 26.8.2004 18:19
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja KSE 1995 »

jta kirjoitti: 24.9.2020 19:53 Tuo oumanni (lämmityksen säätö ulkolämpötilan mukaan) ei tuossa ole ikinä toiminut kunnolla niin on laitettu suosiolla manuaaliasetuksille ja säädetään suoraan patteritermostaatteja. Voisi melkeinpä poistaa kokonaan ja laittaa normaalin nupin sunttiin kun saisi aikaseksi senkin vaihtaa.
Termostaateilla ei pidä säätää. Suntti on sitä varten.
Avatar
pressa
Viestit: 10174
Liittynyt: 25.9.2003 13:23
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja pressa »

KSE 1995 kirjoitti: 10.1.2021 22:36Termostaateilla ei pidä säätää. Suntti on sitä varten.
Nyt sitten typerä kysymys. Miksi ei patteritermostaateilla saa säätää? Mikä menee rikki jos lämmitysverkossa pyörii "liian" kuuma vesi ja huonetermostaatti säätää. Varsinkin kun kohteessa kulkee lämmitysputket kappalautojen alla huoneessa eikä täysin piilossa rakenteissa.
Avatar
KSE 1995
Viestit: 933
Liittynyt: 26.8.2004 18:19
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja KSE 1995 »

Termostaatti on tarkoitettu katkaisemaan ylilämpö. Mikään ei mene rikki jos putkistossa kiertää liian kuuma vesi. Se vain on energian tuhlausta ja maksaa.

Vähän sama kuin meneekö autossa jokin rikki jos ajaa kolmosella 100 km/h. Ei kait, mutta polttoainetta kuluu tarpeeseen nähden liikaa.

Kummastuttaa tuossa jta:n tapauksessa pattereiden vaihto. Elleivät ole fyysisesti rikki, niin vaihto on todennäköisesti ollut tarpeeton. Vesivirtojen säätäminen olisi riittänyt.
Avatar
pressa
Viestit: 10174
Liittynyt: 25.9.2003 13:23
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja pressa »

KSE 1995 kirjoitti: 20.3.2023 8:49jos putkistossa kiertää liian kuuma vesi. Se vain on energian tuhlausta ja maksaa.
Kuten tuossa kerroin niin vain pieni osa kulkee rakenteiden sisällä, putket siis luovuttavat lämpöä huoneilmaan. Kuinka paljon siinä tuhlaantuu?
virtain
Viestit: 1113
Liittynyt: 7.11.2010 20:29

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja virtain »

pressa kirjoitti: 20.3.2023 16:34
KSE 1995 kirjoitti: 20.3.2023 8:49jos putkistossa kiertää liian kuuma vesi. Se vain on energian tuhlausta ja maksaa.
Kuten tuossa kerroin niin vain pieni osa kulkee rakenteiden sisällä, putket siis luovuttavat lämpöä huoneilmaan. Kuinka paljon siinä tuhlaantuu?
Tämäkin riippuu siitä, että miten lämmittää, jos sähköllä (mitä kukaan toivottavasti ei tee :shock: ), jos puulla,tai kaikella mikä palaa lämmittää, niinkuin esim minäkin teen, ja ilmaispuulla, niin ihan sama, että onko rakenteiden sisällä vai ei.....Meillä ei talon lämmitys maksa tällä hetkellä mitään, ja patterit ovat täysillä, koska melkein kaikista on termostaatit hajonneet, ja olen ne poistanut, eli ovat kuumina kokoajan :lol: ....sitten kun kelit lämpenee, niin käännän alakerrasta suntin kiinni, niin patteritkin jäähtyy...
Avatar
KSE 1995
Viestit: 933
Liittynyt: 26.8.2004 18:19
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja KSE 1995 »

virtain: Mielenkiintoista havaita, että jollakin on vapaakiertoinen järjestelmä ja saa puutkin ilmaiseksi jostakin.

Yleensä lämmitysjärjestelmässä on kiertovesipumppu joka toimii sähköllä. Lisäksi puutkin maksavat, joko ostettuina tai kaatamiseen ja pilkkomiseen käytettyjen välineiden hankintana sekä niiden käyttöenergiana.

Eli kyllä sinullakin lämmitys maksaa.

Mutta Pressan kysymykseen. Kun järjestelmässä on ulkoanturi ja automaattisuntti, säätä nämä menoveden lämpötilan oikeaksi. Mikäli huoneessa on ylilämpöä (ihmisiä, stereot, auringonpaiste yms) rajoittaa termostaatti veden virtausta patteriin. Mikäli putkisto lämmittää huonetta kulkemalla eristämättömänä rakenteissa, tämä lämpö huomioituu termostaatin toiminnassa.

Mikäli vuotava lämpö ei lämmitä mitään tilaa, menee se "hukkaan". Pitää toki muistaa ettemme asu pullossa ja lämpöä menee aina hukkaan. Toisaalta hukkalämpö saattaa osaltaan tulla "vahingossa" hyödyksi.

Lyhyesti: Kun säädöt ja laitteet ovat kunnossa, on lämmityskulut kohdillaan saatuun hyötyyn nähden.
Avatar
jta
Viestit: 4362
Liittynyt: 11.1.2004 22:08
Paikkakunta: Kempele
Viesti:

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja jta »

Meillä kun joka huoneessa on eri lämmöntarve niin pelkällä suntin säätämisellä se ei onnistu vaan pitää säätää termarilla. Ite tykkäisin pitää siinä 21-22 asteen tuntumassa mutta olohuoneessa pitää olla 23-25 lämmintä eli turhan kuuma. Tuolla tosin patterit on päällä vasta kovemmilla pakkasilla kun ilppi putoaa pois pelistä.

Ja tuolla kun ihmettelit että miksi patterit piti vaihtaa. Näissäkin on tapahtunut kehitystä sitten vuoden -76 jälkeen. Meinaan lämmitysteho entisiin verrattuna on aivan eri luokkaa jo osittain siksikin kun jossain vaiheessa joku oli menny nuo vanhat maalaamaan jollain erittäin paksulla maalilla niin ei se ainakaan lämmitystehoa niissäkään parantanut. Ja toki uudet on kaksiriviset kun vanhat oli yksiriviset tai miten tuo nyt sanotaankaan. Olohuoneessa patterit oli taas enemmänkin samantyypisiä kuin esim. asuntovaunuissa eli putki menee alumiinisiipien lävitse. Lämmittivät kyllä mutta eivät mitkään tehoihmeet olleet.

Ja kuten tuolta muutaman vuoden takaisesta viestistäkin voit päätellä että eroa on kun öljynkulutuskin laski sen 200 litraa vaikka sisälämpötilat pidettiin samoina kuin ennenkin.
Auto saa olla mikä tahansa, kunhan se vain on takapotku lada
Kuva
http://oulunseudunladailijat.dy.fi:8080/index.html http://latushka83.dy.fi:8080/latushka/tervetuloa.html

2107 -94, 1200L -88
Avatar
KSE 1995
Viestit: 933
Liittynyt: 26.8.2004 18:19
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja KSE 1995 »

jta kirjoitti: 23.3.2023 0:21 Meillä kun joka huoneessa on eri lämmöntarve niin pelkällä suntin säätämisellä se ei onnistu vaan pitää säätää termarilla. Ite tykkäisin pitää siinä 21-22 asteen tuntumassa mutta olohuoneessa pitää olla 23-25 lämmintä eli turhan kuuma. Tuolla tosin patterit on päällä vasta kovemmilla pakkasilla kun ilppi putoaa pois pelistä.
Ei tarvita termostaattia vaan lasketaan oikeat vesivirrat ko. patterilla. Termostaatilla voidaan tarvittaessa leikata ylilämpö pois.
Ja tuolla kun ihmettelit että miksi patterit piti vaihtaa. Näissäkin on tapahtunut kehitystä sitten vuoden -76 jälkeen. Meinaan lämmitysteho entisiin verrattuna on aivan eri luokkaa jo osittain siksikin kun jossain vaiheessa joku oli menny nuo vanhat maalaamaan jollain erittäin paksulla maalilla niin ei se ainakaan lämmitystehoa niissäkään parantanut. Ja toki uudet on kaksiriviset kun vanhat oli yksiriviset tai miten tuo nyt sanotaankaan. Olohuoneessa patterit oli taas enemmänkin samantyypisiä kuin esim. asuntovaunuissa eli putki menee alumiinisiipien lävitse. Lämmittivät kyllä mutta eivät mitkään tehoihmeet olleet.
Pattereita ei välttämättä tarvitse vaihtaa, pääosin oikea vesivirta riittää.
Ja kuten tuolta muutaman vuoden takaisesta viestistäkin voit päätellä että eroa on kun öljynkulutuskin laski sen 200 litraa vaikka sisälämpötilat pidettiin samoina kuin ennenkin.
Kun vesivirrat ovat oikeat, energiaa säästyy. Oli vanhat tai uudet patterit.

Kun tasapainotus ja perussäätö tehdään oikein, saadaan se tilanne, että radiaattoriin (= patteri) menee oikea vesimäärä. Menoveden lämpötila on riippuvainen ulkolämpötilasta (tarvitaan siis automatiikkaa). Jos ei ole mitään ylimääräistä lämmönlähdettä, huoneen lämpötila pysyy siinä lämpötilasssa mitä sille vesimäärälle on laskettu, vaikka joka huoneeseen oma lämpötila. Mikäli huoneen lämpötila muista syistä nousee, termostaatti rajoittaa veden virtaamista patteriin ja huoneen lämpötila pysyy vakiona.

Esim. Määritetään vesivirrat niin, että pesutiloissa se vastaa 22 astetta ja muissa 20 astetta. Sitten halutaan poikkeuksellisesti olohuoneeseen 22 astetta. Asetetaan termostaatti olohuoneessa asentoon 22. Ja kas kummaa, meidän normaali asuminen tekee sen, että olohuoneen lämpötila nousee 22 asteeseen.

Mutta, jos emme asu normaalisti ja peitämme ikkunat (eli mitään ylimääräistä lämpöä tilaan ei tule), olohuoneen lämpötila pysyy 20:ssä asteessa.
Avatar
pressa
Viestit: 10174
Liittynyt: 25.9.2003 13:23
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Lämpöpatteri ja avautuminen

Viesti Kirjoittaja pressa »

KSE 1995 kirjoitti: 23.3.2023 17:50Kun tasapainotus ja perussäätö tehdään oikein, saadaan se tilanne, että radiaattoriin (= patteri) menee oikea vesimäärä..
Eli tarkoitatko patteriventtiilin säätöä?
Kuva

ja sitten termostaatti takaisin hoitamaan loput?
Vastaa Viestiin