Ajankohtaista Kuvat Historia Linkit Foorumi
Työohjeiden hakemisto
Huolto sisällysluettelo
Tekniikka korjaus ja huolto
Lada-infon alkusivu
Tarkempaa tietoa eri malleista saat valitsemalla yllä olevista linkeistä mieleisesi.

Työohjeet - Takaveto


moottoriöljyn määrän tarkistus/lisäys

Moottorin vasemmalla puolella sijaitsevasta mittatikusta voit tarkistaa moottoriöljyn määrän. Tarkistus tulee suorittaa moottorin ollessa kylmä. Öljymäärän tulisi olla mittatikun merkkien min ja max välissä. Mikäli ei ole lisää moottoriöljyä moottorin päällä olevan aukon kautta.

Moottoriöljyn ja öljynsuodattimen vaihto

Moottoriöljy suositellaan vaihdettavaksi moottorin ollessa lämmin, jotta öljy olisi notkeampaa ja valuisi helpommin ulos. Laita moottorin alle riittävän suuri jäteöljyn keräysastia ja avaa öljypohjan kuusiokolo mutteri, josta öljy pääsee ulos. Irroita öljynsuodatin käyttämällä siihen tarkoitukseen tehtyä työkalua apuna. Öljynsuodatin sijaitsee moottorin alareunassa, vasemmassa etukulmassa. Asettaessasi uutta öljynsuodatinta vanhan tilalle, kostuta uuden suodattimen tiiviste rengas moottoriöljyssä. Kierrä käsivoimin öljynsuodatin paikoilleen. Sulje öljypohjan tyhjennys tulppa ja kaada moottoriin uudet öljyt. Öljyn täyttö tapahtuu moottori päältä, venttiilikopan aukon kautta. Käynnistä moottori ja anna sen käydä rauhallisesti vähintään niinkauan, että öljynpaineen merkkivalo sammuu. Normaalioloissa öljynpaineenmerkkivalon ei tulisi palaa kovin pitkään öljynvaihdon jälkeen.

venttiilivälysten tarkastus/säätö

Irroita aluksi ilmanputsari. Venttiilikopassa on oikealla (menosuuntaan katsottuna) kiinnike kaasuvivulle. Ota kiinnikkeen päästä pois lukitusprikka ja nosta vipu irti kopasta. Irroita kaikki venttiilikopan mutterit ja alusprikat. Nosta venttiilikopan kansi varovasti pois paikaltaan, rintapellissä olevat letkut ja johdot taistelevat urhollisesti tätä suoritusta vastaan. Varo tiputtamasta likaa kannen poiston jälkeen venttiilikoneistoon.

Venttiilit toimivat keinuvipujen välityksellä. Keinuvipujen päällä on nokka-akseli. Nokka-akseli pyörii puolella kierrosnopeudella kampiakseliin verrattuna. Välys mitataan nokka-akselin ja keinuvivun välistä. Ohjearvot kaikille malleille: kuumana 0,2 mm, kylmänä 0,15 mm. Kun venttiilikoppa on poistettu, laita isoin vaihde päälle ja löysää käsijarru. Työnnä autoa eteenpäin kunnes jakoketjun ketjupyörän ajoitusmerkki tulee nokka-akselikotelon ajoitusmerkin kohdalle. Kiristä käsijarru ja tarkasta että kampiakselin hihnapyörän ajoitusmerkki on myös lohkon ajoitusmerkin kohdalla. Nyt nokka ja kampiakseli on 0 asteessa. Taulukossa on säädettävät venttiilit, joiden numeron perässä hakasulkeissa on nokan numero edestäpäin laskettuna.



Työnnä rakotulkki nelospytyn pakoventtiilin (8. nokka) nokan ja keinuvivun väliin. Jos se ei mene, pitää välystä lisätä. Jos se on väljä pitää välystä pienentää. Välyksen säätö tapahtuu pitämällä liuska-avaimella kiinni säätömutterista (ylin keinuvivun säätömuttereista) ja löysäämällä samalla lukkomutteria (keskimmäinen). Alimmaiseen mutteriin ei kosketa. Löysää lukkomutteria vain sen verran, että säätömutteri alkaa pyöriä. Käännä lukkomutteria maksimissaan noin 20 astetta kerrallaan ja kiristä lukkomutteri kevyesti. Kokeile välys rakotulkilla ja uusi säätö tarvittaessa. Kun välys on sopiva, liikkuu rakotulkki juuri ja juuri nokan ja keinuvivun välissä. Kiristä lukkomutteri nyt lopulliseen kireyteen. Tarkista lopuksi välys vielä kerran! Säädä kolmossylinterin imuventtiili samalla tavalla.

Kun molemmat venttiilit ovat säädetty, tulee kampiakselia taas pyörittää. Sopivan kohdan löytäminen voi olla hankalaa, koska varsinaisia ajotusmerkkejä ei puolelle kierrokselle ole. Viivottimella tulkaten se etsitään kampiakselin päästä. Katso vielä että nokka-akselin ajoitusmerkki on siirtynyt noin 90 astetta. Säädä taulukon mukaiset venttiilit. Pyöritä taas kampiakselia siten, että sen ajoitusmerkki on samassa kohdassa kuin aloittaessasi säätämisen. Nokka on pyörinyt nyt 180 astetta. Säädä venttiilit ja pyöritä taas kampiakselia puoli kierrosta. Nokka on nyt 270 asteessa. Säädä loput venttiilit. Pyöritä kampiakselia vielä 180 astetta ja olet lähtötilanteessa. Nokka-akselin ajoitusmerkit ovat taas kohdallaan. Tarkista ensimmäisenä säätämäsi venttiileiden välykset. Jos ne ovat ok, on venttiilit säädetty. Varmuuden vaarantamiseksi tarkista vielä kerran ykkössylinterin molempien venttiilien lukkomuttereiden kireys. Niillä on tapana jäädä löysälle tuhoisin seurauksin.

Laita venttiilikoppa paikalleen. Jos käytät vanhaa tiivistettä varmista sen puhtaus. Jos laitat uuden tivisteen levitä öljyä sen pinnoille. Tiivisteen hinnassa säästäminen on turhaa, koska se on halpa varaosa. Kasaa kaasuvivusto ja laita ilmanputsari paikalleen. On totuuden hetki: käynnistä Lada. Kuuntele tarkasti kuuluuko koneesta mitään epämääräistä ääntä. Jos ääniä kuuluu, pysäytä kone välittömästi. Jos kaikki on kunnossa, pyörittele kone lämpimäksi edelleen kuunnellen ja lopuksi lähde koeajolenkille.

Venttiilien säätö järjestys

kampiakselin asento säädettävät venttiilit
0 8. ja 6.
180 4. ja 7.
360 1. ja 3.
540 5. ja 2.

ohje lainattu täältä

Nokka-akselin käyttöketjun kiristys (ei 2105 moottori)

Jakopäänketju kiristyy oikeaankireyteen, kun löysäät kiristimen mutterin ja pyörität moottoria parikierrosta myötäpäivään (pyörimissuuntaan) ja kiristä sen jälkeen kiristimen mutteri.

Nokka-akselin käyttöhihnan säätö (2105 moottorissa)

Kun kiristät 2105 moottorin jakopäänhihnan joudut avaamaan sitä peittävän suojuksen, sen jälkeen pääset käsiksi säätömutteriin. Löysää kiristimen mutteri ja pyöritä moottoria parikierrosta myötäpäivään (pyörimissuuntaan) ja kiristä sen jälkeen kiristimen pultti. Hihna kiristyy näin automaattisesti. Aseta sen jälkeen hihnan suojakotelo takaisin paikalleen.

Nokka-akselin käyttöhihnan vaihto (2105 moottorissa)

Kaasuttimen ja polttoainepumpun puhdistus (ei 1700i)

Polttoainepumpun kannen alla oleva suodatinsiivilä ja polttoaineen tulosuodatin siivilä kaasuttimessa pitäisi läpipuhaltaa paineilmalla. Tarvittaessa voidaan koko kaasutin purkaa, puhdistaa ja läpipuhaltaa paineilmalla.

kaasuttimen säätö (ei 1700i)

Kaasuttimen säätö tulee suorittaa huolto-korjaamolla jossa on käytössä CO-mittarit. Ennen kaasuttimen säätöä on ensin säädettävä sytytysjärjestelmä.

70-luvun weber kaasuttimen säätö ruuvit
1 - käynnin säätö 2 - seoksen säätö
80-luvun Ozon kaasuttimen säätö ruuvit
1 - käynnin säätö 2 - seoksen säätö
80-luvun lopulla osaan takavetoisista asennettun solex kaasuttimen säätö ruuvit.
1 - käynnin säätö 2 - seoksen säätö

Ilmanpuhdistimen suodattimen vaihto

Avaa ilmanpuhdistimen kotelon kiinnitysmutterit ja poista kansi. Poista vanha suodatinelementti ja aseta uusi tilalle. Jos autoa käytetään paljon runsaspölyisissä olosuhteissa kannattaa ilmansuodatin vaihtaa 10000 km:n välein.

Kampikammion tuuletusjärjestelmän puhdistus

Moottorista erittyneet kuona-aineet heikentävät ajanmittaan auton käyntiä, siksi on syytä välillä puhdistaa tuuletusjärjestelmä. Irroita sylinterilohkosta ilmansuodattimelle ja ilmansuodattimelta kaasuttimelle menevät letkut ja pese ne ja läpipuhalla paineilmalla. Puhdista myös kampikammiosta tulevan letkun ilmanpuhdistimen puoleisessa päässä oleva liekinsammutin.

polttoainesuodattimen vaihto (1700i)

Vesipumpun/laturin hihnan kireyden tarkastus

Laturin hihnan oikea painuma on 10-15 mm laturin ja vesipumpun välistä hihnaa painaen noin 10 kp:n voimalla. Jos hihna on kulunut ja huonokuntoinen se kannattaa vaihtaa. Mikäli hihna on löysällä, silloin tarvitsee löystää laturin kiinnikkeitä ja laturin asentoa säätämällä (esim. laturin runkoosasta rengasraudalla kääntäen) säätää hihnan kireys oikeaksi. Mikäli säätövaraa ei ole täytyy sinun ostaa uusi hihna.

Jäähdytysnesteen määrän tarkastus

Jäähdytysnesteen määrä voidaan tarkastaa painekammion kylkeen merkityistä Max ja Min viivoista. Kylmässä moottorissa nestettä tulisi olla pari senttiä min-merkin yläpuolella.

Jäähdytysnesteen vaihto ja järjestelmän pesu

Jäähdytysnesteen vaihtoa ja järjestelmän pesua suositellaan kalkkeutumien estämiseksi. Järjestelmän tyhjennys tapahtuu seuraavasti. Avaa paisuntasäiliön ja jäähdyttimen korkit, tällöin moottorin on parempi olla kylmä, ettei paine aiheuta palovammoja. Avaa lämmityslaitteen hana kääntämällä lämmityslaitteen vipu täysin kuumalle. Avaa myös jäähdyttimen ja moottorin lohkon kyljessä olevat tyhjennystulpat. Eikä haittaa ole jos irroitat jäähdyttimen alavesiletkunkin. Näin saat tyhjennettyä järjestelmän
puhdistusvoidaan suorittaa puhdistusaine vettä käyttämällä moottorissa tai syöttämällä vettä paineella sekä jäähdyttimen aukon sekä alaletkun kautta.
järjestelmän täyttäminen tapahtuu niin että suljet tyhjennys tulpat ja irroitettu letkut, kuitenkin irroittaen tai jättäen irti sylinterinkannen vesiletkun, sitten täytät järjestelmän vedellä johon on seostettu riittävä määrä pakkasnestettä, kun neste tulee avonaisen letkun kautta ulos voit kiinnittää sen. Äskeisellä estetään järjestelmän ilmaantuminen. Täytä järjestelmä täyteen ja tarkista lämmityslaitteen ja jäähdytyksen toiminta.

SyysExtra: imuilman vaihto talviasentoon

Imuilman tulosuunnan vaihto tapahtuu eri tavoin mallista riippuen. Uudemmissa 2104, 2105 ja 2107 korimallisissa autoissa säätö tapahtuu kääntämällä ilmanpuhdistimen ilmanottoputkessa oleva vipu yläasentoon. Osassa tämän mallisia autoja voi olla käsisäädön sijaan automaattinen säätö.

Vanhemmissa malleissa (pyöreälamppuiset) säätö tapahtuu hieman työläämmin. Ensi täytyy irroittaa ilmanpuhdistin kopan kannen kiinnitys mutterit, sen jälkeen asennetaan kansi eri asentoon. Talvella kannen punaisen (kuumailma) merkin tulee olla ilmanottoputken kohdalla, kesällä putken kohdalla on sininen merkki (kylmäilma).

SyysExtra: jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden mittaus

Mikäli sinulla ei ole jäähdytysnesteen mittaamiseen tarkoitettuja tarvikkeita, kannattaa jättää mittaus huolto-korjaamon tehtäväksi. Usein huolimattomasti kesällä lisätty vesi jäähdytysjärjestelmään saattaakin jäätyä talvipakkasten tultua.

Kytkimen nestemäärän tarkastus

Avaa kytkin nestesäiliön korkki ja tarkista, että nestettä on täyttöaukon alareunaan asti. Mikäli ei ole lisää.

Kytkinpolkimen vapaaliikkeen tarkastus/säätö

Mikäli kytkin luistaa tai polkimen vapaaliike on liian suuri on suoritettava säätö. Säätö tapahtuu säätämällä irroitushaarukan työntötangon asentoa. Työntötangolla on kaksi mutteri joista toinen säätöä ja toinen lukitusta varten. Niitä kääntämällä etsi oikea asento ja kiristä lukitusmutteri

Vaihteistoöljyn määrän tarkastus

Aseta auto tasaiselle alustalle ja avaa vaihdelaatikon kyljessä oleva täyttö/tarkastus aukko. Aukko on peitetty pultilla, jonka saa auki Ladan työkaluvarustukseen kuuluvalla avaimella. Mikäli öljyä valuu ulos tai on aivan tarkastusreiän reunalla on öljyä tarpeeksi. Mikäli ei ole tarpeeksi tulee lisätä vaihteistoöljyä. Apuna kannattaa käyttää letkua, muuten täyttö on vaikeaa.

vetopyörästön öljymäärän tarkistus/lisäys

Vetopyörästön öljymäärän tarkistus tulee tehdä auton seistyä jonkin aikaa. Tarkistus tapahtuu seuraavasti. Avataan taka-akselin keskellä takana sijaiseva tarkastus/täyttöaukko ja auton ollessa tasaisella maalla pitäisi öljyä olla aukon alareunaan asti. Mikäli näin ei ole lisää vaihteistoöljyä. Öljyn lisäystä helpottaa letkun käyttö täyttöpullon korkissa.

kardaanin liukunivelen voitelu

Kardaanin nivelet ovat muuten kestovoideltuja, mutta etummaisen kardaaniakselin liukunivel tarvitsee säännöllisen rasvauksen, muuten se alkaa ääntämään ajanmittaan. Rasvaus tapahtuu seuraavasti: irroita voitelureiän ruuvi 3 ja korvaa se voitelunipalla, rasvapuristinta käyttäen saat voideltua nipan kautta nivelen.

vaihteistoöljyn vaihto

Vaihteiston öljy kannattaa vaihtaa lyhyen ajon jälkeen, tällöin öljy valuu helpommin ulos. Aseta auto tasaiselle alustalle ja avaa vaihdelaatikon pohjassa oleva tyhjennys aukko. Aukko on peitetty kuusiokoloruuvilla, jonka saa auki Ladan alkuperäis kuusiokoloavaimella. Laske vaihteistoöljy ulos vaihdelaatikosta. Sen jälkeen täytät vaihdelaatikon vaihteistoöljyllä. Täyttökannattaa suorittaa käyttäen letkua täyttöpullossa, koska täyttöaukko on melko hankalassa paikassa vaihdelaatikon sivulla.

vetopyörästön öljynvaihto

Kuten vaihteiston, myös vetopyörästön öljy kannattaa vaihtaa lyhyen ajon jälkeen, tällöin öljy valuu helpommin ulos. Aseta auto tasaiselle alustalle ja avaa vetopyörästön kotelon pohjassa oleva tyhjennys aukko. Aukko on peitetty kuusiokoloruuvilla, jonka saa auki Ladan alkuperäis kuusiokoloavaimella. Laske vaihteistoöljy ulos vetopyörästöstä. Sen jälkeen täytät vetopyörästön uudella vaihteistoöljyllä. Täyttökannattaa suorittaa käyttäen letkua täyttöpullossa, koska täyttöaukko on melko hankalassa paikassa vetopyörästön kotelon sivulla.

jarrunesteen määrän tarkistus/lisäys

Aivan vanhimpia 1200 malleja lukuunottamatta on kaikissa Ladoissa merkkivalo joka ilmoittaa jarrunesteen vähäisyydestä. Mutta määrä kannattaa myös silmämääräisesti tarkastaa, ettei tulisi yllätyksiä. Tarkastus on helppoa koska jarrunestesäiliö on läpinäkyvä. Jarrunestettä tulisi olla säiliö lähes täynnä. Voit myös testata merkkivalon toimivuuden. Kytke virtapäälle ja paina jarrunestesäiliön korkissa oleva piikki alas silloin tulisi merkkivalon palaa.

takajarru kenkien ja etujarru palojen tarkistus

Säännöllisin välein tulisi tarkastaa jarrupalojen ja jarrukenkien kunto. Kun kulutuspinta käy vähiin on vaihdettava palat/kengät samalle akselille molemmille puolille saman aikaisesti.

takajarrukenkien säätö (2101-2102 mallit)

Vanhoissa Lada malleissa on takajarrut käsisäätöiset. Säätö tapahtuu jarrukilven takana olevasta pultista kääntämällä, älä säädön aikana paina jarrupoljinta. Käännä niin paljon että pyörät eivät pyöri ja sen jälkeen takaisinpäin sen verran, että pyörät pyörii hankaamatta.

seisontajarrun tarkastus/säätö

Seisontajarru säädetään sen käyttövaijerista auton keskellä lattian alla. Normaalisti käsijarrun tulisi viimeistään 4-5 naksun jälkeen ottaa kiinni. Jos jarrukahvaa saa kiskoa enemmän täytyy suorittaa säätö. Säätö tapahtuu vaijerin keskellä olevasta vaijerin ohjaismesta. löysää lukkomutteria ja kiristä järjestelmää säätömutterilla. Lopuksi lukitse lukkomutteri ja tarkasta käsijarruntoiminta.

jarrunesteen vaihto

SyysExtra: jarrunesteen vesipitoisuuden mittaus

Jarrunesteen laatu on sinänsä hyvä tarkistaa muutenkin kuin talven tehdessä tuloaan. Jarrunesteeseen kompensoituu ajan myötä vettä ja se taas laskee jarrunesteen kiehumispistettä. Liian vanha jarruneste aiheuttaa jarrujen tehottomuutta. Lisäksi huononeste voi olla haitallinen jarrusylintereille ja näin ollen lyhentää niiden elinikää. Jarrunesteen tutkiminen vaatii omia laitteitaan ja se kannattaa jättää huolto-korjaamon tehtäväksi.

renkaiden ilmanpaineen tarkastus

Oikealla renkaiden ilmanpaineella on ratkaiseva vaikutus niin auton hallittavuuteen kuin polttoaineen kulutukseenkin. Tarkista taulukosta renkaittesi ilmanpaineet. Lada alkuperäsityökaluihin kuuluu myös rengaspaine mittari ja pumpulla saa lisää ilmaa tarvittaessa. Lisäksi huoltoasemilla voi suorittaa ilmanpaineen mittauksen, mutta suositus arvot koskeevat kylmää rengasta. Huoltoasemalle ajon jälkeen saattaa ilmanpaine näyttää väärää arvoa renkaiden kuumenemisen takia.

ohjausvälyksen tarkastus/säätö

etupyörien suuntauksen tarkastus/säätö

Etupyörien suuntaukien mittaaminen kotikonstein on vaikeaa, joten se kannattaa teettää huoltamolla, jossa on tarvittavat laitteet.

raidetankojen ja pallonivelten tarkastus

Silmämääräisellä tarkastuksella voidaan ennalta ehkäistä suuremmat vauriot, huomiota kannattaa kiinnittää pallonivelien suojuskumeihin. Vanha kuivanut ja kulunut suojuskumi päästää likaa palloniveleen ja se hajoaa pian. Väljät pallonivelet ovatkin suurimpia hylkäämisen syitä Ladojen katsastuksessa.

etupyörien laakerien voiteluaineenvaihto

SyysExtra: talvirenkaiden vaihto

Virranjakajan puhdistus ja voitelu

Virranjakajan puhdistuksessa käydään läpi virranjakajan kannen ja pyöriän pinnat, samalla voi tarkistaa kärkien kuntoisuuden sekä sytytysjohtimet. Voitelu suoritetaan kahteen pisteeseen. Tippavoitelu öljyä virrajakajan sisällä olevaan "voitelutyynyyn" ja pari tippaa virranjakajan kyljessä olevasta reiästä sisään. Reikä on peitetty kierrettävällä suojuksella.

katkojankärkien välyksen tarkistus/säätö

Irroita virranjakajan kansi ja kierrä moottoria kammen avulla tai muuten sellaiseen kohtaan jossa kärjet ovat avoinna. Mittaa suosituksen kokoisella liuskamitalla kärkien väli, liuskamitan tulisi nihkeästi liikkua kärkien välissä. Jos välys on joko liian suuri tai liian pieni on kärkiä säädettävä. Säätö tapahtuu seuraavasti: löysätään kärkien kiinnitys ruuveja ja siirretään kärkien runkolevyä sen verran että kärjet saavuttavat suositus välyksen. Kiristä kärkien ruuvit varovasti ettei välys muuttuisi. Kärkien mittaamiseen ja ruuvien avaamiseen on Lada työkaluissa oma avaimensa jolla homma käy helposti.

sytytysennakon tarkistus/säätö

Sytytys ennakon säädössä, ehkä suosituin ja mukavin tapa on käyttää strotoskooppilamppua. Niitä myydään edullisesti kotikäyttöönkin. Siinä vilkkuva valo suunnataan kampiakselin hihnapyörän ja lohkon kotelon ajoitus merkkeihin. Merkit on syytä merkitä esim. liidulla jotta ne näkyisivät. Varmista että merkitset moottorin kyljestä oikean merkin auton suositus ennakon mukaisesti. Itse säätö tapahtuu virranjakajan runkoa kääntämäällä. Eli löysätään virranjakajan kiinnikke ja käännetään jakajan runkoa jompaan kumpaan suuntaan. Virranjakajan runkoon on merkitty asteikko jonka mukaan ajoitussäädetään aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi. Kun oikea sytytysennakko tyhjäkäynnillä on saavutettu kiristä virranjakaja kiinni.

sytytystulppien puhdistus ja kärkivälin säätö

Irroita tulpat ja tarkasta niiden kunto. Tulppien irroittamiseen löytyy Ladan työkaluvarustuksessa sopiva avain, mutta myös yleismalliset käy. Huonoon kuntoon menneet tulpat kannattaa uusia, mutta pienemmät karstat ja liat voi puhdistaa vaikka kankaalla pyyhkien.

Kärkivälin tarkistamiseen käytettään sopivan kokoista liuska mittaa. Jos kärkiväli poikkeaa suosituksesta niin voi tulppaa vähän käsitellä varovaisesti, jotta oikea kärkiväli saavutetaan.

sytytystulppien vaihto

Hanki neljä kappaletta uusia sytytystulppia. Irroita vanhat tulpat alkuperäisellä Lada-tulppa-avaimella tai vaihtoehtoisesti jollain toisella tähän tarkoitukseen tehdyllä avaimella. Asenna uudet tulpat paikoilleen, eikä haittaa ole siitäkään jos tarkistaa uusien tulppien kärkivälin, mutta yleensä se on lähellä oikeaa.

Akun huolto

Puhdista akun navat ja kaapelikengät. Tähän tarkoitukseen on saatavilla akunpuhdistus työkaluja (harjoja) joilla työ sujuu kätevästi. Lopuksi rasvataan vaseliinilla akun navat ja kiinnitetään kaapelit tukevasti kiinni.

Akun nestemäärän tarkistus kuuluu myös akun säännölliseen huoltoon. Avaa akun korkit ja tarkista akuveden määrä, sitä tulisi olla pari senttiä kennojen yläpuolella. Jos on vähemmän lisää akkuvettä. Älä käytä tavallista vettä vaan neutraalia akkuun tarkoittettua nestettä

Laturin ja käynnistimen liittimien tarkastus

Yleisiä sähkövikoja Ladassa ovat hapettuneet ja irronneet liittimet. Johtoliittimet hapettuu ajanmyötä ja kontakti huononee. Pahat käynnistys ja lataus ongelmat voidaan ennalta ehkäistä, kun puhdistetaan laturin ja startin johtimet säännöllisesti. Samalla tarkistetaan niiden kiinnitys. Samanlaista tarkastelua suositellaan myös muiden sähköliittimien osalta, varsinkin vian yllättäessä.